Versteend hout

afb Versteend hout Madagaskar

Wat is versteend hout?

Versteend hout is ontstaan doordat bomen onder een laag vulkanisch as terechtkomen. Deze as bevat verschillende mineralen die oplossen in het grondwater. De as zorgt ervoor dat het hout niet in contact komt met zuurstof waardoor het hout langzamer verrot dan normaal.

De boom wordt doordrenkt met grondwater waardoor mineralen in de houtcellen trekken. Uiteindelijk verrot het hout en blijven de mineralen in de houtcellen over. Een heel langzaam proces wat ervoor zorgt dat de structuur van het hout bewaard blijft.

Jaarringen zijn dan ook vaak nog zichtbaar en er zijn zelfs mensen die boomsoorten herkennen aan de structuur van het versteend hout.

Versteend hout komt vooral uit Indonesië, Arizona en Madagascar. Hier komen verschillende boomsoorten wat in het versteende hout goed zichtbaar is.

afb Versteend hout Indonesie en Versteend hout Madagaskar

Leeftijd Versteend Hout

Dat versteend hout al op leeftijd is kun je je wellicht wel voorstellen. Het proces van mineraliseren van de houtcellen kost nu eenmaal tijd. Maar hoe oud is versteend hout nu eigenijk?

Een exacte leeftijd is lastig, er waren toen nog geen mensen.
Versteend hout uit Indonesië is meestal de boomsoort Dipterocarpus. Deze boomsoort leefde ongeveer 20 miljoen jaar geleden maar komt nog steeds voor in de regenwouden van Zuid-Oost Azië.
In Arizona en Madagaskar ontstond versteend hout vooral uit de boomsoort Araucaria – slangenden. Versteend hout uit deze landen is ruim 225 miljoen jaar oud!

Versteend hout in Europa?

Jazeker, zelfs in Nederland, België en Duitsland wordt versteend hout gevonden. Voor veel mensen minder interessant omdat de kleur minder sprekend is. Of dat zo is mag je zelf bepalen.

Goed om te weten

Wij kunnen ook grotere stukken of plakken leveren voor decoratie of als tafelblad. Heeft u interesse neem contact met ons op voor de mogelijkheden.