Bonsai

Javie Verhoef is al vanaf z’n 8e jaar met bonsai bezig. Zijn eerste boom is met regelmaat te zien in de praktijkwinkel en heeft een speciaal plekje. Deze boom is inmiddels al dik 45 jaar oud.

Bonsai betekent letterlijk:

boom in pot

Veel ingewikkelder hoef je het dan ook niet te maken.

Belangrijk bij bonsai is volgens Javie: ‘Eén worden met jezelf. Daarnaast zijn aspecten als water, goed water heel belangrijk. Ben je echter niet in harmonie met jezelf dan loop je het risico een boom letterlijk te verknippen. Bonsai doen geeft mij rust, ik vergeet dan alles om me heen.‘

Interesse in bonsai?

Een groot deel van de bonsai boompjes zijn uit mijn privé collectie en neem ik mee naar de praktijkwinkel. Enerzijds voor aankleding en anderzijds ter inspiratie. Wie weet heb jij interesse in bonsai of ben je zelfs in het bezit van één of meerdere bonsai’s.

 

Heb je echter het gevoel dat je meer wilt weten over bonsai of heb je altijd al iets willen doen met bonsai dan is dat ook mogelijk. Een aantal boompjes zijn te koop en als je het leuker vindt om je eigen bonsai te maken en te onderhouden dan ben je van harte welkom bij een workshop.

Workshop Bonsai

Een workshop wordt alleen op afspraak gegeven. Wat we tijdens een workshop behandelen is mede afhankelijk van waar jouw behoefte ligt. Ben je een beginner en wil je weten hoe je het beste kunt starten met bonsai dan raad ik aan om als eerste een workshop te volgen waarbij ik je de beginselen uitleg. Ben je al bekend met bonsai en wil je jouw kennis opfrissen of heb je een bonsai die wat aandacht en onderhoud nodig heeft dan boek je het beste 1 of 2 uur achter elkaar.

bonsai BASIS

In 2 uur tijd maak je kennis met de basisbeginselen van bonsai.

Het is handig dat je een eigen boom mee neemt.

Voorafgaand aan deze workshop krijg je een advies over welke bomen geschikt zijn om mee te beginnen.

workshop

€ 55,-

bonsai workshop

Afhankelijk van wat je wilt leren reserveren we 1 of 2 uur voor jouw workshop.

Uiteraard neem je jouw eigen boom mee zodat we gericht aan de slag kunnen gaan. Heb je gereedschap neem dit dan mee.

En vergeet je vragen niet …

per uur

€ 25,-

bonsai onderhoud & Verzorging

Je hebt zelf bonsai bomen maar hebt geen of te weinig tijd of (nog) geen idee hoe je een bonsai moet onderhouden. Misschien heb je een bonsai die geknipt of bedraad moet worden maar ja, waar moet je beginnen? En als je met vakantie gaat wil je natuurlijk ook dat jouw bonsai goed verzorgd worden, het werkt nu eenmaal anders dan andere planten…
Met alle plezier wil ik jouw bonsai onderhouden, verzorgen of je advies geven.

per uur

€ 25,-

Contante betaling wordt zeer gewaardeerd

 

Een aantal foto’s van bonsai die door mij zijn onderhouden

Energy Flows bonsai voor
voor het knippen
Energy Flows bonsai onderhoud na knippen
na het knippen
voor het knippen
Energy Flows bonsai na het knippen
na het knippen

Zomaar een paar foto's van bonsai

Wie weet doe je inspiratie op. Op deze pagina een aantal bonsai bomen die ik inmiddels al heel wat jaren in mijn bezit heb. Je ziet dat het zelfs mogelijk is om bloemen aan bomen of struiken te krijgen. Bonsai is niet alleen bomen maar, zoals je ziet, ook struiken als een azalea. Voor mij wel een heel favoriete bonsai zeker als ik naar de bloemen kijk.

Eigenlijk is het mogelijk om iedere boom als bonsai te houden. De ene boom is wat lastiger dan de andere en veel mensen kennen vooral coniferen of groenblijvende bomen als bonsai. Maar ik heb zelfs een appelboom als bonsai en grappig genoeg komen daar ook nog eens heel kleine appeltjes aan.

Een aantal jaar geleden maakte ik kennis met Japanse varentjes. Heel leuk en te gebruiken als solitair plantje of als accentplantje. En deze varentjes kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden. De Japanse varentjes zijn te koop, naast nog een aantal bomen. Wil je weten welke bonsai dat zijn kom dan gewoon een keer langs of stuur me een mail.

Japanse varentjes
Kunnen binnen en buiten. Is wel een plantje die buiten hoort dus als je deze binnen wilt houden regelmatig naar buiten doen. Beschermen tegen koude en vorst en niet in de zon zetten in verband met verbranding.